Een carrière als roostermaker iets voor jou?
Solliciteer en volg de opleiding bij Omix Onderwijsplanners!

Opleiding tot Roostermaker

bij Omix Onderwijsplanners

Omix is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de onderwijslogistiek. Onder onderwijslogistiek wordt de bedrijfsvoering achter het onderwijs verstaan. Denk hierbij aan studentenadministratie, examinering, planning en roostering, management, onderwijsontwikkeling, et cetera. De klantenkring van Omix Onderwijsplanners bestaat uit mbo’s, hbo’s en universiteiten door heel Nederland. Omix leidt haar eigen personeel op en detacheert ze bij onderwijsinstellingen. Een gedeelte van ons personeel wordt na detachering overgenomen door de onderwijsinstelling. Anderen komen bij ons in dienst en werken als specialisten door het hele land. Omix bestaat uit 4 bedrijven namelijk: Omix Onderwijsplanners, Omix Academie, Omix Young Professionals en Omix Interim Professionals.

Omix Onderwijsplanners is gespecialiseerd in de keten van planning en roostering binnen het onderwijs. Het eindproduct van deze keten, namelijk het rooster, heeft veel invloed op de werkbeleving van docenten en studie-ervaring van studenten. Met de steeds complexer wordende onderwijswereld is er een groeiende vraag naar capabele, goed opgeleide planners en roostermakers. Om aan deze behoefte tegemoet te komen heeft Omix in 2012 een opleiding tot roostermaker ontwikkeld.

Roostermaker

als vak

Als roostermaker doe je precies wat de naam van de functie zegt: je maakt roosters in het onderwijs. Bij veel onderwijsinstellingen is het maken van een rooster een grote puzzel. Je moet met heel veel aspecten rekening houden, zoals beschikbaarheid van docenten, studenten en lokalen, de volgorde van bepaalde lessen, reistijd tussen verschillende locaties, faciliteiten en capaciteit van de leslokalen, wel/geen tussenuren, belasting van docenten en studenten. Als roostermaker ben je verantwoordelijk voor het verzamelen van alle gegevens die je nodig hebt om een goed rooster te maken, het invoeren van deze gegevens in het roosterprogramma en het inrichten van het programma. Vervolgens stel je hiermee perioderoosters en tentamenroosters op. Ook ben je verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de lesroosters, denk bijvoorbeeld aan het verwerken van ziekmeldingen van docenten en excursies van klassen. Daarbij moet je veel communiceren met verschillende belanghebbenden (zoals collega-roostermakers en docenten). Communicatieve en analytische vaardigheden zijn daarom erg belangrijk. Als roostermaker heb je een verantwoordelijke en drukke functie!

Een carrière als roostermaker iets voor jou?

De opleiding

tot roostermaker

Omix Onderwijsplanners leidt jou in 10 weken op tot roostermaker. Je krijgt 2 dagen les per week, doorgaans op onze locatie in Deventer en hebt daarnaast circa 5 uur zelfstudie per week. De opleiding bevat zowel theorie- als praktijklessen. De theorielessen bieden belangrijke handvatten voor wat jou in de praktijk te wachten staat. Onderwerpen als onderwijs en onderwijslogistiek, roostervoorwaarden, roostertechnieken, kwaliteit van roosters, planning, timemanagement en communicatie komen onder meer aan bod. Tijdens de opleiding voer je roosteropdrachten uit, werk je zelfstandig en in kleine groepjes, geef je presentaties en loop je 2 weken stage. De stage vindt naast je gewone lesdagen plaats, waardoor je tijdens de stageweken fulltime met de opleiding bezig bent. De lesgroepen bestaan uit maximaal 10 cursisten. Onze docenten zijn naast docent ook altijd werkzaam in de praktijk, waardoor zij aan de hand van eigen ervaring de lesstof met praktijkvoorbeelden kunnen verrijken. Halverwege de opleiding wordt er een tussentijdse toets afgenomen en de opleiding wordt afgerond met een eindopdracht. Wanneer aan alle voorwaarden is voldaan, krijg je aan het eind van de opleiding een erkend certificaat en heb je de juiste kennis en ervaring om in de praktijk aan de slag te gaan!

Kosten en andere

praktische informatie

De opleiding en het lesmateriaal zijn kosteloos, maar je betaalt wel zelf de reiskosten tijdens de opleiding en ontvangt geen stagevergoeding. Voor de start van de opleiding gaan we een leerwerkovereenkomst met je aan waarin we afspreken dat je gedurende een jaar na het behalen van je certificaat alleen als planner/roostermaker in het onderwijs aan het werk gaat middels detachering door ons. Na de opleiding gaan wij actief voor jou op zoek naar werk als roostermaker bij een mbo, hbo of universiteit. Hierbij proberen wij een match te maken tussen onze roostermakers en wat de klant zoekt. Dit doen wij aan de hand van woonplaats/werklocatie, niveau van de functie, werkervaring als roostermaker, beschikbaarheid in aantal dagen per week en persoonlijkheid. We zullen altijd proberen om werk in de buurt van jouw woonplaats te vinden, maar aangezien we door heel Nederland werken is dit niet altijd mogelijk. Daarom verwachten wij van onze roostermakers een zekere bereidheid tot reizen. Sommige opdrachten zijn van tijdelijke aard, omdat deze bedoeld zijn als ziektevervanging of om tijdens een piekmoment in de werkdruk te komen ondersteunen. Dergelijke opdrachten zijn goed om ervaring op te doen, want hoe meer ervaring hoe groter de kans op een baan. Ook krijgen wij veel opdrachten binnen waarbij de roostermaker na een detacheringsperiode bij de onderwijsinstelling in dienst gaat. Momenteel is de arbeidsmarkt zeer gunstig voor roostermakers en daarmee de kans groot dat je snel aan het werk kan.

Wat zoeken wij?

Jouw profiel

 • HBO werk- en denkniveau;
 • Passie voor werken in het onderwijs;
 • Sterke communicatieve en analytische vaardigheden;
 • Goed in plannen, organiseren en nauwkeurig werken;
 • Flexibel en stressbestendig;
 • Servicegericht, proactief en assertief;
 • Goede basiskennis van het werken met computers;
 • Bereid om te reizen voor werk;
 • Je bent bereid gedurende een jaar na het behalen van de opleiding minimaal 24 uur per week (bij voorkeur 32-40 uur p.w.) door ons gedetacheerd te worden als planner/roostermaker in het onderwijs.

Solliciteer en volg de opleiding bij Omix Onderwijsplanners!

Aanmelding en

selectieprocedure

Omdat niet iedereen geschikt is voor het vak als roostermaker en wij de kans op succes voor alle betrokkenen zo groot mogelijk willen maken, vindt er een selectieprocedure voor de start van de opleiding plaats. De selectie vindt plaats op basis van een intakegesprek en een assessment. Het assessment bestaat uit een competentietest en een “serious game” waarbij je een versimpelde versie van een rooster maakt. Je krijgt doorgaans binnen twee weken na je intakegesprek en assessment te horen of je tot de opleiding bent toegelaten.

De opleiding wordt gemiddeld 4 keer per jaar aangeboden. De startdata van de opleiding worden o.a. vastgesteld aan de hand van de fluctueringen van de markt en de beschikbaarheid van docenten en lesruimten. Er zijn dus geen vaste startdata. Ook de lesdagen worden pas bepaald als de startdata van de opleiding bekend zijn.

Wil je meer informatie over de opleiding en het werken via Omix Onderwijsplanners en de gelegenheid om vragen te stellen, meld je dan aan voor een voorlichtingspresentatie. Dit kan via sollicitaties@omix.nl. Vermeld hierbij je naam, contactgegevens, woonplaats en hoe je bij ons gekomen bent. (Zie ook ‘veel gestelde vragen’) Ben je hierna enthousiast en wil je je aanmelden voor de selectieprocedure? Stuur dan jouw CV en motivatiebrief naar sollicitaties@omix.nl. Wij laten jou dan zo snel mogelijk weten of je aanmerking komt. Je ontvangt dan een uitnodiging voor een intakegesprek en assessment (doorgaans in Deventer).

Zodra deze bekend zijn, worden de data en locaties van 1) de voorlichtingsbijeenkomsten, 2) de selectiedagen en 3) de startdata en lesdagen van de opleiding hieronder bekend gemaakt.

Voorlichtingsbijeenkomsten

 • Dinsdag 20 november 2018 – 13.00-16.00 uur

  Kantoor Emma Helpt
  Heiligenbergerweg 60, Amersfoort

 • Woensdag 28 november 2018 – 13.00-16.00 uur

  UWV Den Bosch
  Magistratenlaan 160-162

 • Woensdag 5 december 2018 – 13.00-16.00 uur

  Kantoor Omix
  Brinkpoortstraat 24, Deventer

Selectiedagen

De selectiedagen vinden op ons kantoor te Deventer of Amersfoort plaats. De tijden zijn op afspraak; het intakegesprek en assessment duren bij elkaar 1,5 tot 2 uur. Per selectieronde voor een nieuwe lesgroep vinden er 3 á 4 selectiedagen plaats.

De data voor de eerstvolgende selectiedagen zijn:
 • Maandag 10 december in Deventer
 • Dinsdag 11 december in Amersfoort
 • Maandag 17 december in Deventer

De uitslagen zullen uiterlijk vrijdag 21 december 2018 bekend worden gemaakt.

Startdata opleiding tot roostermaker

De opleiding vindt gemiddeld 4 keer per jaar plaats. De eerstvolgende startdatum vindt plaats in week 3 van 2019. De lesdagen worden indien deze bekend zijn hier bekend gemaakt. Voor de opleiding tot roostermaker in het mbo/hbo/wo is de leslocatie Deventer.

Direct aanmelden of bekijk de veel gestelde vragen