Tijd genoeg voor de carrièreswitch naar roostermaker
Je bent nooit te oud om te leren! Dat bewijst Piet van de Kooij, 62 jaar, met zijn carrièreswitch naar het roostermakers vakgebied. Inmiddels anderhalf geleden maakt hij de overstap van de ICT naar het onderwijs. Na een interne opleiding bij Omix is hij nu roostermaker. Vanaf het nieuwe jaar gaat hij in dienst bij de HvA. Piet voelt zich goed in zijn nieuwe rol en vertelt over het traject. Annemieke ter Avest, verantwoordelijk voor de Vakopleiding Planner en Roostermaker, vult hem aan. “Bij Omix kijken we naar de kwaliteit van mensen. Leeftijd speelt geen rol.”
Ruim 30 jaar heeft Piet in de ICT-sector gewerkt. Zo’n twee jaar geleden was hij niet meer nodig bij zijn toenmalige werkgever, zoals hij dat zelf noemt. “Ik kreeg ruim de tijd om na te denken. Wat wil ik nu en wat wil ik anders? Eigenlijk had ik het wel gezien in de ICT. Maar wat dan?” Tijdens dit proces komt Piet een oproep van Omix voor het leerwerktraject tot planner en roostermaker tegen. Omix is op zoek naar mensen die zich willen laten omscholen, om vervolgens als roostermaker aan de slag te gaan in het onderwijs. Dat spreekt Piet, lang geleden opgeleid als docent aardrijkskunde en geschiedenis, wel aan. Hij trekt de stoute schoenen aan en meldt zich aan voor een online oriëntatiebijeenkomst. “Het onderwijs trekt nog altijd. Daarnaast vond ik het fijn dat er als onderdeel van de sollicitatieprocedure een assessment wordt afgenomen. Hierdoor kan zowel Omix, als jijzelf, met onderbouwing kijken of je ook echt voor de functie geschikt bent.”
Na de bijeenkomst en het assessment volgt een gesprek met Annemieke en een andere collega. Er is een goede match en zo start Piet in coronatijd met een groep van zes mensen aan de zevenweekse opleiding. “Twee dagen per week was de opleiding waarbij je aan de ene kant leert werken met de roosterprogramma’s en aan de andere kant meer inzicht in alle processen in het onderwijs en in de onderwijslogistiek krijgt.” Annemieke vult aan dat alle docenten collega’s van Omix uit het werkveld zijn, waardoor de opleiding zeer praktijkgericht is.
In dienst bij hogeschool
Al voor het einde van de opleiding gaat Piet als roostermaker aan de slag bij de HvA, de Hogeschool van Amsterdam. Annemieke: “Het was geweldig dat zijn teamleider, Maud Brugmans van de HvA, vanaf dag één het volste vertrouwen in hem had.” Dit vertrouwen blijkt juist want al snel gaat hij op parttime basis in dienst bij de HvA, waar behoefte is aan extra ondersteuning. Daarnaast heeft hij een tweede opdracht vanuit Omix als roostermaker bij Inholland in Haarlem.
En Piet zit niet stil. Vanaf 1 januari gaat hij volledig in dienst bij de HvA, waar hij naast zijn huidige werk ook nieuwe werkzaamheden gaat oppakken.
Annemieke is als opdrachtmanager de schakel tussen de onderwijsinstellingen en Omix. Vanaf het begin van het opleidingstraject tot aan zijn vertrek is zij het eerste aanspreekpunt voor Piet. “Tijdens het leerwerktraject wil ik ook iemand persoonlijk leren kennen. Dat vind ik belangrijk. Wie is de persoon achter het werk en welke hobby’s heeft iemand bijvoorbeeld?” Piet beaamt dit en waardeert het dat Annemieke vorig jaar in coronatijd het kerstpakket bij hem thuis komt brengen en een kop koffie meedrinkt. Regelmatig hebben ze contact en als er iets is, mag hij haar altijd bellen.
“Niet iedereen weet wat het vak van roostermaker inhoudt en wat erbij komt kijken”
Leeftijd speelt geen rol
Hoe Annemieke zich opstelt zegt ook wat over de cultuur van Omix. Piet: “Er heerst een fijne open sfeer. Dat vond ik al tijdens de opleiding en later tijdens het werk ook. Omdat je bij de opdrachtgever zit, blijft Omix toch wat op de achtergrond. Gelukkig organiseren ze vanuit het bedrijf regelmatig een aantal activiteiten, zoals een teammeeting of de ‘Wij zijn Omix’-dag die toevallig net gisteren was. Zo houd je binding met elkaar.”
Veel organisaties zeggen dat leeftijd er niet toe doet, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Bij Omix zeggen ze het niet alleen, maar ze handelen er ook naar. Piet vertelt: “Mijn leeftijd, vorig jaar tijdens de opleiding was ik 61, speelt geen enkele rol. Erg positief. Achteraf zeg ik dat het goed is zoals het is gelopen. Bij mijn vorige werkgever ben ik met opgeheven hoofd weggegaan en ik kijk vooruit!”
Annemieke krijgt er kippenvel van als we erover praten. “Op die leeftijd kun je nog jaren mee. Ik vind het geweldig dat wij hiervoor openstaan en zo een klein stukje veiligheid kunnen bieden. Voor mij persoonlijk is dit het mooie van mijn vak.”
Communicatie is belangrijk
Piet staat positief in het leven. Niet iedereen op zijn leeftijd heeft nog zin in een carrièreswitch. Heeft hij nog tips voor anderen die dit lezen en mogelijk interesse hebben? Hij blijft even stil. “Het is belangrijk dat je jezelf kan blijven. Het beroep moet bij je passen. Ik denk niet dat iedereen weet wat het vak van roostermaker precies inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Het gaat ook om communicatie met onder anderen coördinatoren, onderwijsmanagers, planners en docenten. De dagelijkse wisselingen, de hectiek en de afwisseling spreken mij erg aan.” Piet houdt het liever bij zichzelf en is blij dat hij de stap heeft genomen.
Annemieke vult aan: “Bij Omix heeft iedereen een andere achtergrond. Ga vooral het gesprek aan om te onderzoeken of de onderwijslogistiek bij jou past. Er zijn allerlei functies en rollen mogelijk. Niet voor niets bestaat het voortraject uit drie onderdelen; de informatiebijeenkomst, een gesprek en een assessment. Wij zijn altijd op zoek naar goede kandidaten.”
Mocht je nou net als Piet ook interesse hebben in een switch naar het onderwijs? Het leerwerktraject bij Omix start een aantal keer per jaar. Sluit gerust aan bij een van de voorlichtingsbijeenkomsten om meer te weten te komen, of kijk alvast op onze website:
https://werkenbijomix.nl/vacature/vacature-planner-roostermaker/
Meer weten over Leerwerktraject?

Opdrachtmanager MBO/HO
Stuur mij een bericht