Roostermaker in opleiding Emma Helpt

Roostermaker in opleiding bij Emma Helpt

Ton van Hoof was anderhalf jaar werkloos toen hij in contact kwam met Emma Helpt. Hij pakte de kans om zich te laten omscholen tot roostermaker en daar heeft hij geen spijt van gehad. Ton: “Het is niet gemakkelijk om als je de vijftig gepasseerd bent weer aan het werk te komen. Ook al heb je een cv dat aansluit bij een vacature, toch wordt je steeds afgewezen, niet bepaald motiverend. Ik begon mezelf af te vragen wat ik verkeerd deed, waarom ik er maar niet in slaagde om een leuke nieuwe baan te vinden.

Tekst: Edith de Wit
Fotografie: Lilian van Rooij
Gepubliceerd in februari 2019

Meteen aan de slag

Toen ik bericht kreeg van Emma Helpt dat ik was geselecteerd voor het omscholingsprogramma was dat echt een opsteker. Ik heb het programma van tien weken doorlopen en kon daarna meteen aan de slag als roostermaker in opleiding bij scholengemeenschap De Breul in Zeist. Ik word daar nu ingewerkt en leer het vak in de praktijk. Het is nog wel wennen. Als vijftiger met jarenlange werkervaring, ben ik nu weer een leerling. Ik ben bewust onbekwaam, er komt veel op me af en ik heb nog niet alles onder controle. Dat kan ook niet, dat moet ik accepteren. Ik moet nu vaker om hulp vragen dan ik gewend was in mijn werk. Maar het is ook heel leuk en inspirerend om weer te leren.

Voordat ik hier begon hebben we een kennismakingsgesprek gehad waarin we onze verwachtingen over en weer hebben gedeeld. Dat was voor mij heel belangrijk. Ik voel me nu veilig om vragen te stellen en me stap voor stap het vak eigen te maken. Daar is hier de ruimte voor, het is een lerende omgeving. Ik houd ook van de dynamiek in het onderwijs. Van mij mag er wel wat hectiek in mijn werk zitten, wat gezonde druk. Ik ga met plezier naar mijn werk op school. Na die anderhalf jaar dat ik thuis heb gezeten, geeft het me veel voldoening dat ik weer een bijdrage kan leveren en deel uitmaak van de werkwereld.”