Omix Logo

Digitaal examineren

Dat digitaal examineren de toekomst is, is veel onderwijsinstellingen wel duidelijk. Het is efficiënt, (in potentie) minder fraudegevoelig en kostenbesparend. Maar hoe zet je digitaal examineren nu op een juiste manier in? En welke programma’s gebruik ik?

Omix biedt scholen en onderwijsinstellingen experts die alles weten van digitaal examineren. Door de samenwerking met onze partners, zoals ANS, heb je bovendien direct toegang tot de juiste software en programma’s.

Ja, help mij digitaal te examineren!

Valkuilen Bij Digitaal Examineren

De uitdaging van digitaal examineren

Hoewel digitaal examineren niet ‘nieuw’ meer is, blijft het een uitdaging om alles tot in de puntjes te reguleren. Door jarenlange ervaring weten we hoe om te gaan met onvoorziene problemen in het traditioneel – met pen en papier – examineren. Maar weten we dat ook als het gaat om digitaal examineren? We zetten een aantal valkuilen voor je op een rij.

  • Technische problemen

Wanneer het internet of de software tijdens een toets of examen mankementen vertoont, kan dat hele vervelende gevolgen hebben. Zo beïnvloedt het mogelijk de resultaten, verstoort het tijdsplanningen en moeten examens soms op andere momenten over worden gedaan. Zowel plan A, als plan B dienen tijdens digitaal examineren daarom meer dan in orde te zijn.

  • Controle op fraude

Studenten en leerlingen spelen maar als te graag vals – en gelijk hebben ze. Het tegengaan van fraude tijdens digitaal examineren werkt toch net iets anders dan tijdens een analoog examen. Dat heeft vooral te maken met de toegang tot het internet. Het raadplegen van deze uitpuilende informatiebron zal resultaten ongetwijfeld beïnvloeden. Hoe meer kandidaten, hoe moeilijker het is om de integriteit te waarborgen.

  • Onmogelijke vraagstellingen

Sommige partijen die over willen gaan naar digitaal examineren, zien deze valkuil uit enthousiasme over het hoofd. Niet alle vragen uit een examen op papier kunnen ook digitaal gesteld worden, laat staan beantwoord. Voorbeelden hiervan zijn vragen waar meetapparatuur (zoals een geodriehoek) of schrijfwaar (zoals bij een tekenopdracht) vereist is. Hoewel de technologie veel van dit soort problemen kan tackelen, blijven vraagstellingen een heikel punt tijdens digitaal examineren.

Samen de valkuilen van digitaal examineren tackelen?

Vind je het prettig om wat hulp te krijgen bij het organiseren, implementeren en onderhouden van digitaal examineren? Wij bieden graag een expert (of meerdere) die deze hulp op tijdelijke (of zelfs vaste) basis aan jouw onderwijsinstelling kan bieden.

Onze professionals, gespecialiseerd in toetsing en examinering, hebben veel ervaring op het gebied van digitaal examineren en weten alles van de software van onze partner ANS. Ook voor andere vraagstukken over toetsing en examinering kun je bij ons terecht. Neem contact met ons op via de button hieronder!

Yes, ik kan wat hulp gebruiken!