Omix Logo

Online toetsen waarborgen

Online proctoring

Het schoolvoorbeeld van de flexibiliteit die wordt gevraagd van het onderwijs: het omgooien van planningen en toetsen in opdracht van de overheid. Vanwege de pandemie zijn onderwijsinstellingen genoodzaakt om zich te strekken in alle facetten van het onderwijs en de onderwijslogistiek. Een onderdeel van het onderwijs dat sinds 2020 vooral de schijnwerpers heeft gekregen, is online ondersteuning. Een vorm van online ondersteuning is (project)ondersteuning in online proctoring. Een wijze voor onderwijsinstellingen om de integriteit en kwaliteit van toetsing en examinering waarborgen.

De werkzaamheden van een ondersteuner online proctoring

Online proctoring is noodzakelijk tijdens een plaatsonafhankelijke digitale toetsafname, waarbij de student thuis de toets online maakt. De surveillance vindt online plaats met behulp van speciale software, zoals RemindoToets. Zo kan de integriteit van de toetsing, en per extensie hiervan, de waarde van het diploma worden gewaarborgd. Binnen online proctoring zijn twee vormen mogelijk: live proctoring en opgenomen proctoring.

Beide vormen bieden verschillende voor- en nadelen. Live proctoring biedt de mogelijkheid om real-time de kandidaat aan te spreken op verdacht gedrag of om de kandidaat te vragen een snelle scan van de ruimte te laten nemen om te garanderen dat er geen derden in de kamer zijn. Opgenomen proctoring laat een (project)ondersteuner online proctoring achteraf controleren of er geen sprake van fraude was. Het goed inrichten van online proctoring is een uitdaging. Er dient rekening gehouden te worden met de privacywetgeving en inrichting van de toets of examen. Ondersteuners in online proctoring zijn op de hoogte van de mogelijkheden en eisen en kunnen hierin ondersteunen.

Projectondersteuning Online Proctoring

Integriteit veiligstellen

Zoals veel onderdelen van onderwijslogistiek, is toetsing en examinering een zeer cruciale zaak. Het gevolg van de pandemie is dat online toetsen veel voorkomender zijn dan voorheen. Hoewel dit voor de gezondheid en veiligheid van kandidaten de beste optie is, geeft het wel ruimte voor fraude. Om dit te voorkomen, is het verstandig om de online proctoring vooraf goed in te richten om tentamens, examens en toetsen te overzien. Omix detacheert (project)ondersteuners voor online proctoring die vanuit hun onderwijslogistieke kennis zorgen voor een goed ingericht proces.

Projectondersteuning Online Proctoring

Wil je meer weten?

Neem direct contact op met

Iwan Brouns

Iwan Brouns

Accountmanager MBO/HO/WO

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

    * verplicht veld

    Of bel ons

    Tel Icon 0570 56 35 55

    Vraag vrijblijvend informatie aan