Omix Logo

Flexibilisering in het onderwijs

Flexibilisering van het onderwijs is een verandering waarin het onderwijs meer op maat voor iedere student wordt ingericht. Steeds meer onderwijsinstellingen gaan (of willen) over op flexibel onderwijs. Om de flexibilisering van het onderwijs te laten slagen, zijn goede onderwijslogistieke experts een must. Daarbij komen verschillende vraagstukken aan de orde – denk bijvoorbeeld aan roostering, functioneel beheer, studievolg en examinering.

Bij Omix staan we al ruim 20 jaar voor beter onderwijs. Wij maken de vertaalslag van onderwijs naar onderwijslogistiek en andersom. Dit doen wij door het leveren van onderwijslogistieke kennis en capaciteit. Een onderwijslogistiek expert nodig bij jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op! Wij sparren graag met je om de flexibilisering van het onderwijs te laten slagen.

Ja, ik wil sparren over flexibel onderwijs

Waarom flexibilisering hoger onderwijs?

Flexibilisering in de breedste zin van het woord betekent dat ‘iets’ minder star of vast zal verlopen dan voorheen. Zodoende zal ‘iets’ beter worden aangepast op een specifiek behoevende situatie. Als we de term flexibilisering op het onderwijs toepassen, bedoelen we er mee: “het onderwijs op maat aanbieden aan studenten”.

Dat betekent dat iedere student op zijn of haar eigen tempo en volgens zijn of haar eigen planning onderwijs kan volgen. Het aanbieden van flexibel onderwijs vraagt veel van onderwijsorganisaties. Opleidingsroutes moeten de omslag maken naar flexibele leertrajecten routes, wat veel gevolgen heeft voor zowel de onderwijsinstelling als de docenten. Maar wat zijn de voordelen van flexibel onderwijs?

  • Iedere student is uniek en iedereen leert op zijn of haar eigen manier. Doordat een student zelf een studieroute kan uitstippelen, kan deze volledig worden aangepast op de behoefte van de student.
  • Flexibel onderwijs stimuleert leven lang ontwikkelen. Door het aanbieden van flexibele leertrajecten wordt studeren ook aantrekkelijker voor werkenden. Het combineren van studeren met andere taken wordt met de flexibilisering van het hoger onderwijs een stuk eenvoudiger.

Vanuit de Rijksoverheid is een onderzoek gedaan naar flexibilisering hoger onderwijs. De uitkomsten zijn positief. Zo zien we dat een onderwijsinstelling die flexibel onderwijs aanbiedt, meer aanmeldingen ontvangt dan een onderwijsinstelling die géén flexibel onderwijs aanbiedt.

Flexibilisering Onderwijs

Aanmelden voor workshop flexibilisering onderwijs

Meerdere keren per jaar geeft Omix de workshop Flexibilisering & Onderwijslogisitiek, waarbij ervaringsdeskundigen samen met alle deelnemers in de wereld van flexibilisering van onderwijs – en zijn impact op de onderwijslogistiek – duiken. Deelnemers gaan niet alleen met een boel kennis op zak naar huis, maar ook met handvatten om de eerste stappen te zetten binnen hun eigen onderwijs.

De workshop wordt gericht op (maar is niet uitsluitend bedoeld voor) de volgende onderwijsexperts:

  • Onderwijsmanagers;
  • LLO-adviseurs;
  • Coördinatoren;
  • Projectleider;
  • Et cetera.

Beschikbare data voor workshop flexibilisering onderwijs

De eerstvolgende beschikbare data (in combinatie met locatie) voor de workshop Flexibilisering & Onderwijslogisitiek zijn 17 maart 2025 in Utrecht (vol!) en 9 oktober 2025 in Deventer.

Donderdag 9 oktober 2025: locatie Deventer
Direct inschrijven

Voor extra informatie kun je hieronder de brochure van de workshop Flexibilisering mbo en Flexibilisering hoger onderwijs downloaden.

Brochure workshop

Flexibel onderwijs in de wildgroei aan onderwijstermen

Omdat de onderwijstermen ons tegenwoordig om de oren vliegen (en dit er bovendien steeds meer worden), is het soms lastig om het overzicht te behouden. Waar in het spectrum van deze termen bevindt flexibel onderwijs zich bijvoorbeeld?

Flexibel onderwijs draait om het afstemmen van het onderwijs op de behoeften van de student – denk aan keuzevrijheid in hoe, waar en wanneer je leert. Zet je “flexibel onderwijs” weg tegen “modulair onderwijs” en “wendbaar onderwijs”, dan lijkt hij meer op wendbaar onderwijs. Het grote verschil is echter dat flexibel onderwijs zich op de student richt en niet op de organisatie. Omix-oprichter Rudi ter Riet schreef er een artikel over.

Artikel flexibel onderwijs als onderwijsterm
Rudi's Artikel Over Flexibel Onderwijs
Flexibilisering Onderwijs

Flexibel onderwijs organiseren

Flexibilisering van het onderwijs is een grote verandering die veel vraagt van jouw onderwijsinstelling. Tijdens zo’n overgang dien je met veel logistieke aspecten rekening te houden. Want hoe zorg je er als onderwijsinstelling voor dat een diploma uitgereikt kan worden? En hoe zit het met roostering en toetsing? Daarnaast zal er voor docenten ook veel veranderen; zij moeten minder vasthouden aan hun eigen leerproces en zich meer aanpassen aan de flexibele leertrajecten van de studenten.

Tijdelijk experts inhuren

Bij Omix bieden we onder andere experts voor planning & roostering, aanmelding & toelating, toetsing & examinering, studievoortgang, curriculum management en flexibele leertrajecten. Zij zijn bekend met de flexibilisering in het onderwijs en kunnen jouw onderwijsinstelling tijdelijk of permanent versterken.

Biedt jouw onderwijsinstelling flexibel onderwijs aan of gaan jullie binnenkort over naar flexibel onderwijs? En heb jij tijdelijk of permanent behoefte aan onderwijslogistieke experts? Wij detacheren experts die jouw onderwijs naar een hoger niveau kunnen tillen. Neem gerust contact met ons op, wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Samen sparren