Omix Logo
  • nieuws
  • november 2024
  • Tekst: Omix

Het onderwijs van vandaag de dag vraagt om een nieuwe aanpak. Steeds meer scholen erkennen dat een ‘one-size-fits-all’ benadering niet langer volstaat. Flexibilisering is de sleutel tot een onderwijs dat aansluit bij de unieke behoeften, talenten en leerstijlen van elke leerling. Door het onderwijs te flexibiliseren, kunnen we leerlingen optimaal laten ontplooien en ze zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst.

Wanneer leerlingen meer keuzevrijheid krijgen in hun leertraject, ervaren ze meer eigenaarschap over hun eigen leerproces. Dit verhoogt hun motivatie aanzienlijk. Daarnaast biedt flexibilisering de kans om de talenten van elke leerling te ontdekken en te ontwikkelen. Zo kunnen leerlingen hun sterke kanten verder uitbouwen en groeien ze uit tot zelfverzekerde individuen.

Een flexibele leeromgeving is ook inclusiever. Leerlingen met verschillende leerbehoeften kunnen op hun eigen manier leren en groeien. Dit zorgt voor een positievere leeromgeving waarin alle leerlingen zich gewaardeerd voelen.

De uitdagingen van flexibilisering

Hoewel de voordelen van flexibilisering evident zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Het organiseren van een school rondom individuele leertrajecten vereist een zorgvuldige planning en een andere manier van werken. Docenten moeten hun rol aanpassen en meer gaan coachen dan lesgeven. Daarnaast brengt het een complexiteit met zich mee op het gebied van roostering, formatie en evaluatie.

  1. Complexere roosters
    Een van de meest directe gevolgen van flexibilisering is de toenemende complexiteit van het rooster. In een traditioneel rooster volgt een leerling een vast programma met vaste tijden voor elk vak. Bij flexibilisering kunnen leerlingen echter vakken op verschillende momenten, in verschillende combinaties en op verschillende niveaus volgen. Dit betekent dat scholen per leerling een individueel rooster moeten kunnen opstellen, wat veel ingewikkelder is dan de standaardroosters die voorheen werden gebruikt. Dit vereist meer maatwerk en een gedetailleerdere planning. Een oplossing is om te gaan werken met keuze-werktijd uren.
  1. Variabele toets- en leermomenten
    Traditionele toetsweken en vaste lesperiodes kunnen onder flexibilisering onder druk komen te staan. Omdat leerlingen in hun eigen tempo werken, kan het zijn dat ze op verschillende momenten klaar zijn voor een toets of een module willen afronden. Dit vraagt om flexibiliteit in de planning van toetsmomenten, waarbij leerlingen op meerdere momenten kunnen instromen in een toets of een evaluatie. Het continu aanpassen van toetsroosters en het plannen van docenten om deze toetsen af te nemen, vraagt om een dynamischere aanpak van het roosteren.
  1. Zelfstudie en projectonderwijs
    Door flexibilisering zal er ook vaker ruimte moeten komen voor zelfstandig werken en projectonderwijs. Leerlingen zullen niet altijd in een klassikale setting aanwezig zijn, wat betekent dat het rooster niet alleen uit vaste lessen bestaat maar ook ruimte moet bieden voor individuele studietijd, projecten en samenwerkingsopdrachten. Dit betekent dat scholen ruimtes en docenten flexibeler moeten inzetten, waarbij niet alles vastligt in het klassieke rooster van 50-minuten blokken.
  1. Docentenplanning en werkdruk
    De veranderende rol van docenten in een flexibel onderwijssysteem heeft eveneens gevolgen voor hun planning. Docenten zullen vaker in kleinere groepen werken of zelfs 1-op-1 begeleiding geven aan leerlingen. Daarnaast kunnen er meer momenten zijn waarop docenten beschikbaar moeten zijn voor toets afname of begeleiding van zelfstudieprojecten. Dit kan leiden tot een verhoogde werkdruk en vraagt om een efficiëntere planning van docentenuren.

Gevolgen voor de schoolorganisatie

Naast de directe impact op het roosteren en plannen heeft flexibilisering bredere gevolgen voor de schoolorganisatie. Het vraagt om een herziening van de manier waarop het onderwijs wordt georganiseerd en om nieuwe digitale tools en technologieën om de roosters dynamisch te beheren.

  1. Geavanceerde digitale tools
    Het is bijna onmogelijk om flexibel onderwijs zonder de hulp van technologie te organiseren. Het traditionele rooster zal niet voldoende zijn om de complexiteit van verschillende leerroutes, niveaus en toetsmomenten een plek te geven. Scholen moeten investeren in opleidingen van hun roostermakers en projectleiders die daarna in staat zijn om op individueel niveau een goed rooster te maken, de voortgang van leerlingen te monitoren en toetsmomenten flexibel in te plannen. Dit soort systemen moet ook real-time informatie kunnen bieden aan leerlingen en docenten over beschikbare tijdblokken en ruimtes.
  1. Flexibel ruimtegebruik
    Het rooster is niet meer een vast gegeven, wat betekent dat de manier waarop scholen hun ruimtes gebruiken ook flexibeler moet worden. Klassieke leslokalen die voorheen vast werden toegewezen aan bepaalde groepen, moeten nu dynamischer worden ingezet voor verschillende doeleinden, zoals zelfstudie, groepsprojecten of individuele begeleiding. Dit betekent dat het ruimtebeheer van scholen ook flexibeler en efficiënter moet worden. Denk hierbij aan de inzet van leerpleinen.
  1. Samenwerking tussen docenten
    Docenten zullen vaker moeten samenwerken in teamverband om het onderwijs flexibel aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door co-teaching, waarbij twee docenten een groep begeleiden of door het modulair aanbieden van vakken, waarbij meerdere docenten verantwoordelijk zijn voor verschillende onderdelen van een vak. Deze samenwerking vraagt om een goede onderlinge afstemming en planning, zodat docenten elkaar kunnen ondersteunen in het flexibele onderwijsaanbod.

OMIX, de partner in onderwijslogistiek

Door samen te werken met Omix kun je:

  • Tijd besparen
    Onze slimme roostersystemen zorgen voor een efficiënte indeling van de lessen, waardoor je meer tijd overhoudt voor onderwijs.
  • Processen optimaliseren
    We helpen je bij het stroomlijnen van je administratieve processen, zodat je je kunt focussen op wat er echt toe doet: onderwijsgeven.
  • Data-gedreven beslissingen nemen
    Met behulp van data-analyse kunnen we de effectiviteit van je flexibele leeromgeving meten en verbeteren.
  • Je team professionaliseren
    Onze trainingen helpen jouw medewerkers om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen om met flexibilisering om te gaan.

Kortom, Omix zorgt ervoor dat de overgang naar een flexibele leeromgeving soepel verloopt. Samen bouwen we aan een toekomstbestendige school waar elke leerling de kans krijgt om te excelleren. Meer informatie over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met onze collega’s:

Ralph Mens
Ruud Vrijenhoek
Marjoleine Donkersteeg

Mail: vo@omix.nl

Meer weten?

Ralph Mens
Ralph Mens

Opdrachtmanager & consultant

Contact opnemen
Deel dit bericht Linkedin Whatsapp Mail