Omix Logo

Verandermanager

Het onderwijs wordt nog weleens bekritiseerd om haar conservatisme. Niet alleen op het gebied van onderwerpen als genderneutraliteit en homoseksualiteit, maar ook op het gebied van werkwijze, aandacht voor studentbehoefte en het doorvoeren van veranderingen. Of die kritiek terecht is, laten we even in het midden. Veranderingen zijn daarentegen áltijd nodig, of dat nu in het onderwijs is of in een andere branche of sector. Omix detacheert een verandermanager om daar de leiding over te nemen. Een interim verander manager helpt jouw onderwijsinstelling uit de brand!

Waarom is een verandermanager nodig?

Zoals aangegeven zijn veranderingen altijd nodig. Voer je ze niet door, dan blijf je hangen in oude patronen, terwijl de tijd je voorbij reist. De digitalisering van het onderwijs is daar misschien wel het grootste voorbeeld van. Scholen die daar ‘als eerst bij waren’ hebben daar nu profijt van en adapteren moeiteloos de nieuwste technologieën, doordat ze altijd up-to-date zijn. Hoe langer je wacht met het doorvoeren van veranderingen, hoe verder je achterop raakt. Een verandermanager kan daar bij helpen.

Waarom Een Verandermanager Nodig?

Wat doet een verandermanager?

Een verandermanager is verantwoordelijk voor de implementatie van grote veranderingen. Hij of zij dient ervoor te zorgen dat veranderingen soepel verlopen, ze minimale negatieve effecten hebben op betrokkenen en dat middels de veranderingen de beoogde resultaten worden behaald. De volgende voorbeelden zijn cases waarbij een verandermanager goed van pas zal komen:

  • Implementatie van een nieuw studentvolgssysteem. Hierbij zal de voornaamste focus van de verandermanager liggen op het informeren van alle betrokkenen over de werking van het nieuwe systeem.
  • Wanneer meerdere scholen of afdelingen besluiten te fuseren, moet er ontzettend veel gebeuren. De verandermanager leidt het hele proces in goede banen.
  • Herzien van curriculum. Een curriculum bepaalt de kerndoelen van een onderwijsinstelling en legt de te geven vakken en de inhoud ervan vast. Ook hier verzorgt jouw verandermanager de overkoepelende rol.

Eigenschappen

Met een verandermanager of een interim verander manager van Omix, haal je de volgende eigenschappen in huis:

  • Analytisch. Het identificeren van behoefte aan verandering is vanzelfsprekend key. Hierzonder zal er überhaupt nooit sprake zijn van een verandering.
  • Communicatie. Onze (interim) verander managers zijn communicatief vaardig. Ze moeten immers kunnen verwoorden waaróm bepaalde veranderingen nodig zijn, maar ook de gevolgen aan betrokkenen kunnen uitleggen.
  • Leiderschap. De overtuigingskracht van een verander manager moet helpen een verandering door te voeren. Bovendien moet hij of zij het aanspreekpunt zijn en mensen kunnen aansturen.

Verandermanager vs interim verandermanager

Omix levert zowel op tijdelijke als op vaste basis verandermanagers. Aan jou de keuze! Ben je op zoek naar hulp voor een lange periode of iemand die het verandermanagement vast op zich neemt? Of zoek je juist een interim verander manager (ook wel interim change manager), die een specifiek project onder handen neemt? Voor beide vraagstukken zit je bij Omix goed! Neem gerust contact met ons op.

Contact
Verander Manager Vs Interim Verander Manager