Omix Logo

Wat doet een opleidingscoördinator?

Je hebt de term opleidingscoördinator waarschijnlijk al wel eens gehoord, maar wat doet een opleidingscoördinator? Een opleidingscoördinator heeft een coachende, ondersteunende en sturende rol bij het vormgeven van onderwijs. Daarnaast is een opleidingscoördinator (mede) verantwoordelijk voor de planning, organisatie en kwaliteit van de opleidingen binnen een bepaalde onderwijsinstelling. Het kan zijn dat de opleidingscoördinator verantwoordelijk is voor één specifieke opleiding, een aantal opleidingen binnen een bepaalde studierichting onder zijn hoede heeft of de gehele opleidingstak aanstuurt. Een opleidingscoördinator heeft het doel om onderwijs zo goed mogelijk vorm te geven en waar mogelijk te verbeteren. Benieuwd naar wat een opleidingscoördinator doet om dit doel te behalen? Lees dan snel verder en kom meer te weten over de taken van een opleidingscoördinator!

Wat Doet Een Opleidingscoördinator Omix

Taken opleidingscoördinator

Opleidingscoördinatoren zijn een spin in het web. Het doel van een opleidingscoördinator is dus het zo goed mogelijk vormgeven en waar mogelijk te verbeteren van het onderwijs. Maar wat doet een opleidingscoördinator nog meer? Welke taken je hebt als opleidingscoördinator is afhankelijk van waar je werkt. Taken opleidingscoördinator:

  • Onderzoeken van de kwaliteit van het onderwijs;
  • Ontwikkelen en actualiseren van onderwijs/opleidingsprogramma’s;
  • Docenten ondersteunen, sturen en coachen;
  • Werkprocessen optimaliseren;
  • Examen- en onderwijsregelementen en studiegidsen up-to-date houden;
  • Ontwikkelen en actualiseren van selectie- en toelatingsprocedures;
  • Planning en roostering.

Opleidingscoördinator worden

Als je opleidingscoördinator wil worden is daar geen bepaalde opleiding voor. Meestal is het vereist dat je hbo of wo werk- en denkniveau hebt. Daarnaast is het vaak belangrijk dat je kennis hebt van de opleidingen waar je coördinator van bent of wil worden. Ook is relevante werkervaring in een coördinerende positie of in het onderwijs erg handig. Tot slot is het van belang dat je de Nederlandse en Engelse taal goed beheerst in woord en schrift, communicatief en sociaal vaardig, dienstverlenend en flexibel bent.

Wat Doet Een Opleidingscoördinator
Wat Doet Een Opleidingscoördinator Omix

Voordelen voor scholen

Voor scholen en onderwijsinstellingen heeft het in dienst nemen van een opleidingscoördinator vele voordelen. Wat doet een opleidingscoördinator voor een school? Een opleidingscoördinator is een cruciale schakel in het onderwijsproces. Ze vervullen hierin een coachende, ondersteunende en sturende rol. Een belangrijk voordeel is de verbetering van de onderwijskwaliteit. De opleidingscoördinator houdt zich bezig met de kwaliteit van het onderwijs en ontwikkelt en actualiseert opleidingsprogramma’s. Daarnaast houdt een opleidingscoördinator zich ook bezig met het ondersteunen van docenten met het verbeteren van lesmethoden. Dit kan het niveau van het onderwijs verhogen en resulteren in een hogere tevredenheid bij studenten. Ook stimuleert een opleidingscoördinator innovatie en vernieuwing binnen het onderwijs. Ze zorgen voor een efficiënte aanpak van onderwijs/opleidingsprocessen wat voor een betere operationele functionaliteit van de school zorgt.

Kortom een opleidingscoördinator zorgt voor een verbeterde onderwijskwaliteit, efficiëntere processen en meer innovatie binnen het onderwijs.