Omix Logo
  • inzicht
  • mei 2021
  • Tekst: Henk-Jan Winkeldermaat

De carrièreswitch naar roostermaker

“Roostermaker? Ik had er nog nooit van gehoord.”Iris Metselaar is sinds januari 2020 voor Omix aan het werk. Afgestudeerd aan de universiteit Utrecht in Taal- en Cultuurstudies heeft ze met haar 36 jaar al een stukje carrière achter de rug. Na veel freelanceklussen komt ze als zzp-er terecht bij een stichting in de cultuursector waar ze projecten begeleidt. Na 10 jaar begint het toch te kriebelen: ze wil haar freelance-bestaan inruilen voor meer vastigheid en structuur.

“Een beetje ongebruikelijk misschien om als freelance professional de stap te maken naar ‘vaste dienst’, maar ik was er echt aan toe. Het was m’n moeder die me wees op ‘roostermaker’. Ik had er nog nooit van gehoord.”

Toen ze online op trefwoorden roostermaker Hogeschool Utrecht ging zoeken, kwam ze op LinkedIn al snel de naam Omix tegen. “Eigenlijk al meteen in de eerste twee personen. Erg diep hoefde ik niet te graven.”

Wat sprak je aan toen je Omix tegenkwam?

“Vooral de korte scholingstijd. Als academicus met ruime ervaring had ik geen behoefte aan een opleiding van een aantal jaren; het 10 weken leerwerktraject van Omix was dat betreft een schot in de roos.”

In november 2019 startte ze met dat leerwerktraject, en treinde ze twee dagen in de week van haar woonplaats Utrecht naar Deventer op en neer. Op dinsdag en donderdag. Normaal gesproken worden de 10 weken afgerond met een korte stage van 6 dagen, maar Iris had binnen die periode in december al haar eerste opdrachtgever waar ze aan de slag kon: als roostermaker bij MBO Rijnland in Leiden.

Iris Metselaar Omix 3 1024x683

Het leerwerktraject tot roostermaker is voor iemand die van de universiteit komt waarschijnlijk geen zware kost. Hoe heb jij dat ervaren?

“Het is fijn dat de opleiding heel praktijkgericht is en je bij een aanstelling precies weet wat je te doen staan. Van nature heb ik een ontdekkende en onderzoekende geest dus het me eigen maken van dit vak viel eigenlijk wel mee. Je moet vooral snappen wat het idee achter roosteren is, en daarbij de essentie van de programma’s begrijpen die je in het werkveld gaat gebruiken. Tijdens de opleiding werken ze nu bijvoorbeeld met TimeEdit.”

In de eerste vijf maanden werkt Iris bij MBO Rijnland voor 3 dagen in de week, vanaf maart afgewisseld met 2 dagen erbij voor de Hogeschool Utrecht. In juni 2020 is ze gestart bij de Politieacademie in Apeldoorn. En daar zal ze tot eind 2021 werken.

“Vooral vanuit huis. Maar het liefst zou ik dat willen afwisselen. Dus fifty-fifty thuis en op kantoor. Ik ben redelijk extravert, krijg energie door samen te werken met andere mensen, maar ik kan ook heel prima alleen thuiswerken. Wat dat betreft heb ik met de lockdown ook geen moeite.”

Iris Metselaar Omix 1 1024x683

De onderwijslogistiek als nieuw werkveld. Wat kwam je tegen? Wat viel je op?

“Ik vind het een heel prettige werksfeer. Mijn collega’s zijn redelijk informeel in de omgang met elkaar en dat vind ik een positief punt. Je bent erg gefocust op het menselijke, dus is er van nature veel begrip onder elkaar. Het is wel eens druk tijdens de piekmomenten, maar ik ervaar weinig stress. Als je aangeeft dat je het even te druk hebt, is daar alle begrip voor. Nadeel is wel dat ik soms wat meer tempo van anderen verwacht.”

En je wordt genoeg gewaardeerd, je verdient genoeg?

“Ik ben als zzp-er gewend om weinig binnen te krijgen, dus ik vind het al snel fijn als ik iedere maand wat opzij kan leggen. Ik heb niet de ambitie om super veel geld te verdienen, dan moet je in de commerciële sector gaan werken. Het heeft voor mij meer waarde om het werk leuk, interessant en uitdagend te vinden, waarmee ik een relaxt leven kan leiden, zonder me bezig te moeten houden met de financiële vergoeding. Dat zit wel goed.”

Die carrièreswitch. Ben je blij dat dit op je pad is gekomen?

“Ja, zeker! Ik kan me ook best voorstellen dat ik op een gegeven moment wel weer iets anders wil, maar ik heb er wel bewust voor gekozen om richting het hoger onderwijs te gaan. Als ik wat anders wil gaan doen, is het hoger onderwijs de plek waar ik me thuis voel. Misschien wil ik ooit nog eens studieadviseur worden, ik zeg maar wat, dan rol ik daar toch weer wat makkelijker in, dan dat je ‘van buiten’ het onderwijs komt.”

Meer weten?

Iwan Brouns
Iwan Brouns

Accountmanager

Stuur mij een bericht
Deel dit bericht Linkedin Whatsapp Mail