Omix Logo

Nieuwe systemen

Het onderwijsveld werkt met diverse systemen. Waar wij als onderwijs nooit stil staan, doen de technische mogelijkheden van die systemen dat ook niet. Soms is het dan ook tijd voor verandering. Een nieuw planning- en roostersysteem, student informatiesysteem of leerling managementsysteem kunnen je een hoop tijd besparen. Maar dan moet de implementatie van zo’n gloednieuw systeem wél goed verlopen. En daar helpt de implementatie consultant van Omix je bij!

De implementatie consultant

Waarom is een implementatie consultant nu zo belangrijk in een implementatieproces? Een implementatieproces wordt, blijkt achteraf, vaak onderschat. Een aantal onvoorziene zaken kunnen zich voordoen:

 • Alle gebruikers denken een nieuw systeem te snappen, maar lopen gaandeweg toch tegen een aantal vragen aan.
 • Een nieuw systeem is geïmplementeerd, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte.
 • Tijdens het gebruik van een nieuw systeem doet zich een obstakel voor, buiten de beïnvloedbare cirkel van iemand binnen jouw onderwijsinstelling (zoals een online storing van een programma) om.
 • Een nieuw systeem wordt gaandeweg niet meer gebruikt, zoals het van origine bedoeld was.

Zo zijn er nog veel meer zaken, die een implementatie consultant kan oplossen of (nog beter) voorkomen. Daarnaast is een implementatie consultant verantwoordelijk voor de gebruikelijke taken, zoals het voorlichten over de werking van een nieuw systeem aan alle gebruikers.

Voorlichting Door Implementatie Consultant

Takenpakket van implementatie­consultants

Een goede implementatie benodigt verschillende expertises om tot een goed eindresultaat te komen. Een aantal taken komen bijvoorbeeld bij iedere implementatie terug.

Zo zullen de processen en behoeftes van de stakeholders in kaart gebracht moeten worden, dient de inrichting van het systeem aan te sluiten op de wensen en eisen van het onderwijs en moeten de gebruikers getraind worden in het werken met het nieuwe systeem.

Implementatie Consultant

Overkoepelende rol

Een implementatie dient dus aan de kwaliteitseisen van het onderwijs te voldoen, maar ook voldoende gebruiksgemak voor de stakeholders bieden. Tot slot draait natuurlijk alles om de student, dus die dient er het best vanaf te komen en er geen hinder aan te ondervinden.

Omdat je als implementatie consultant te maken hebt met al deze verschillende partijen en belangen, vervul je een overkoepelende rol waarbij goede communicatie een sleutelwoord is.

Implementatie Consultant Als Overkoepelende Rol

Soepele overgang door implementatie consultant

Tegenwoordig vertrouwt het onderwijs hevig op systemen, apps en andere software om alle afdelingen van de onderwijslogistiek te ondersteunen. Zo zijn er systemen voor het maken en bekijken van de roosters en cijferregistratie. Een brede kennis van zowel processen als systemen is noodzakelijk om een goede implementatie te waarborgen. Omix detacheert professionals die vanuit verschillende rollen en expertises als implementatie consultant kunnen ondersteunen bij de implementatie van een nieuw systeem.

Implementatie Consultant Omix

Wil je meer weten?

Neem direct contact op met

Iwan Brouns

Iwan Brouns

Accountmanager MBO/HO/WO

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

  * verplicht veld

  Of bel ons

  Tel Icon 0570 56 35 55

  Vraag vrijblijvend informatie aan