Omix Logo
  • inzicht
  • februari 2023
  • Tekst: Jorn de Reus

Ambtelijk secretaris van de examencommissie

Omix Young Professionals aan het woord…
Een rol die veel van onze Young Professionals vervullen is die van ambtelijk secretaris voor de examencommissie. Zij nemen ons mee in wat ze binnen deze functie doen en wat het zo leuk maakt!

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het ondersteunen van de examencommissie op het gebied van beleidsontwikkeling en besluitvorming en is het jouw taak om de voorgenomen standpunten en besluiten te toetsen aan relevante besluitvormingskaders en wettelijke bepalingen. Ook behandel je uiteenlopende studentverzoeken zoals verzoeken voor vrijstellingen, extra tentamenmogelijkheden, maar ook klachten omtrent tentamens of examens. Daarnaast coördineer je ook fraude- en plagiaatzaken en beroepsprocedures.

Wat de rol zo leuk maakt is centrale positie binnen de onderwijslogistieke ketens. Je werkt niet alleen nauw samen met de leden van de examencommissie zelf, maar hebt ook veelvuldig contact met studenten en collega’s vanuit andere processen in het onderwijs. Dit hangt wel af van hoe de onderwijsorganisatie is ingericht, maar zo spreken wij bijvoorbeeld regelmatig met studieadviseurs of collega’s van de onderwijsadministratie. Een soort spin in het web dus, waarbij je snel moet kunnen schakelen en op de juiste wijze moet communiceren binnen verschillende contexten. Hierbij zijn er vaak uiteenlopende belangen, die soms zelfs botsen. Daarin moet je natuurlijk de belangen van de examencommissie vertegenwoordigen, maar wel vanuit redelijkheid en jezelf daarbij kunnen verplaatsen in de andere perspectieven.

Omix Young Professionals - ambtelijk secretaris

Waar onderwijsorganisaties in de kern hetzelfde doen, zijn ze achter de schermen vaak net iets anders ingericht. Zo worden processen soms centraal geregeld, waar een andere instelling ervoor kiest om dit decentraal te doen. In de rol van ambtelijk secretaris is het van belang dat je weet hoe de processen lopen en waar ze samenkomen. Als Young Professional bij Omix word je opgeleid om door te groeien tot adviseur onderwijsprocessen. Vanuit je eigen (studie)achtergrond in combinatie met kennis van de verschillende processen binnen het onderwijs en de onderwijslogistiek, vind je snel je weg binnen de onderwijsinstelling. Door de verschillende ervaringen die we binnen de rol hebben, zien we dat hier per onderwijsinstelling andere verwachtingen liggen. De taken en bevoegdheden van de ambtelijk secretaris zijn veelal uitvoerend van aard, maar daar waar de ruimte is kijken wij ook graag verder dan alleen het takenpakket. Als Young Professional word je vaak ingevlogen wanneer er een probleem of een, al dan niet tijdelijk, tekort is. Dat lossen we natuurlijk graag op, maar daarnaast kijken we ook vooruit door een stabiele basis neer te zetten om de functie weer goed over te dragen.

Voor een Omix Young Professional is de rol van ambtelijk secretaris een ontzettend leerzame functie als startpunt voor een carrière in de onderwijslogistiek. Je leert in korte tijd de processen binnen de onderwijsorganisatie in de praktijk kennen, werkt met verschillende partijen samen en je kijkt vanuit verschillende perspectieven naar de casussen die je tegenkomt en behartigt daarbij de belangen van de examencommissie. We komen soms knelpunten tegen die wellicht al eerder in het proces opgelost hadden kunnen worden, maar daar ligt ook het stukje uitdaging en de toegevoegde waarde van ons als Young Professionals. We kijken verder dan alleen het takenpakket en werken vanuit onze rol aan goed georganiseerd onderwijs.

Meer weten over wat wij kunnen betekenen?

Iwan Brouns
Iwan Brouns

Accountmanager MBO/HO

Stuur mij een bericht
Deel dit bericht Linkedin Whatsapp Mail